lehuzos.blog.hu

Mert valamibe mindig bele lehet kötni...

Sherlock Holmes (2009)

2010.02.20. 12:35 10 hozzászólás VVega

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A plakátra nézve rögtön az jutott eszembe, hogy maradtál volna az árnyékban Sherlock. Guy Ritchie már előző filmjével is csak arra volt képes, hogy visszaböfögje önmaga halvány utóízét, de az legalább még ő volt. A Sherlock Holmes modernizálása viszont az átlagos álomgyári akcióvígjáték trend fürdőskurvája, meglepően bárgyú történettel és valószerűtlenül gagyi trükkökkel.

Eltelik 20 perc, de én már átéltem a kínok kínját, olyan szinten érdektelen az egész. A cselekmény nem halad semerre, hőseink felbukkannak itt-ott és szevasztok. A színészek mondjuk jók, nem az ő hibájuk, hogy nem tettek alájuk karaktereket. Mert ugye mire menne Schumacher a Hungaroringen egy kétkerekű zöldtrabanttal? Aztán az akciójelenetek. Szegény Downey úgy pofozkodik, mint egy tizenéves kislány, akinek a nagyok pöcsöslányt rajzoltak az összes Hannah Montanából, de minden füzetén ám. A duplán mutatott, lassítós narrálós verekedős jelenetek ülnének a film legalján, ha később nem lépne munkába a Kis Vuk teljes grafikus stábja, hogy összeanimáljon pár olyan szcénát, amit még a film+ sem merne bevállalni. Hát hogy néz már ki az a hajó?! Aztán a zene. Régen nem hallottam ennyire ambivalens, izzadtságszagú dinamizmust megcélzó aláfestést, ami igazából röhejesen ütemtelen és romboló jellegű. A halálba idegesített nagyjából. Aztán a nyomozás, mert ugye valami ilyesmit is szokott csinálni ez a pipás-drogos-kalapos, nem? Hát itt mondjuk nem, inkább csak felvesz egy pózt néha, és ledarálja az adatokat, hogy időt spóroljon a rohanásra és még gagyibb effektek durrogtatására. Meg humorizálásra, bár meglepő módon a poénok 80% nem működik. Persze itt meg kell jegyezni, hogy az alvó ember lassú, és ritkán röhög.

Még Downey sem tud mit kezdeni a vegyesfelvágott House-Bond-Chuck Norris kombóval, ja meg még ugye Holmes-nak is kéne egy kis tér. Jude Law lenne még a legelviselhetőbb Watsonként, de Rachel McAdams túl gyönyörű ahhoz, hogy egy ilyen sótlan unalmas szarból ne emelkedjen ki még ennyivel is. Az amúgy karizmatikus Mark Strong pedig  kartonbábúnak is kevés a főgonosz szerepében.

Insomniások figyelem! Megérkezett a gyógymód. Filmként mondjuk szinte minden fronton elbukik, és nem is a modernizálás ténye miatt, hanem mert kurvára érdektelenül teszi azt. Egy pillanatig sem tudott lekötni a nagy rejtély, vagy hőseink sorsa. A forgatókönyv kukába való, a látvány kritikán aluli, az összhatás hatalmas csalódás. Persze jön a második rész...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehuzos.blog.hu/api/trackback/id/tr771775610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2010.02.20. 14:03:13

Egyszer meg lehet nézni, szerintem szórakoztató, persze Downey miatt ;)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 14:33:05

lehet, hogy nem kialvatlanul kéne moziba járni...:)

VVega · https://debugme.eu/ 2010.02.20. 14:38:14

@efes: lehet, hogy nem összecsapott, mindenféle fantáziát és izgalmat nélkülöző filmeket kéne gyártani...:)

kaamir 2010.02.20. 18:13:52

Érdektelen, tényleg ez a legjobb szó erre a filmre.
Downey engem már kimondhatatlanul irritál, cseppet sem vicces minden filmjében ugyanazt nézni.

DEW3yl · http://dew3yl.wordpress.com 2010.02.21. 19:56:27

A blog koncepciója alapvetően tényleg jó, de az eddig olvasott bejegyzések alapján szerintem nem sikerül elérni a kitűzött célt. Az álcázott(?) index fikázásra nem az a megoldás, hogy egy-egy ismertebb dologról (legyen az film, politika vagy bármi más ami ide felkerül) ír valaki egy fikázós véleményt, rábeszélve az olvasót, hogy az tényleg gáz és szar. Jobb lenne, ha inkább valós hibákat hangsúlyozna ki, íly módon lerántani a leplet azokról a dolgokról, amelyek fölött az "ez már csak ilyen" mentalitás miatt átsiklunk. Szerintem ezt többen is így gondolják és megpróbálják majd a szerzőket ebbe az irányba terelni. Egyébként a Sherlock Holmes tök állat, de ezt úgy mondom, hogy tisztában vagyok vele, vannak hibái, csak nem ezek.

DEW3yl · http://dew3yl.wordpress.com 2010.02.21. 20:02:32

Óh, drága mama! Most vettem észre csak, hogy ez beollózott kritika egy másik oldalról. Na ha így meglesz az index, akkor az tényleg web-kultúra szinvonalat mutat. (Úgy érzem, hogy kicsit én is túl kritikus vagy, de hát ilyen ez a blog, ki a bejegyzések szintjén, ki itt alul.)

tmichel · http://filmdzsungel.tumblr.com 2010.02.21. 20:21:43

@DEW3yl: azt hiszem ott a pont. gyorsan rájöttem, hogy amit nem hiszek el, azt nem tudom kellően csípősen megfogalmazni - az egy másik szakma... de hát még csak formálódik a dolog.

VVega · https://debugme.eu/ 2010.02.21. 20:31:16

@DEW3yl: nem, nem az. Az írás ide lett szánva, mindössze a reklám kedvéért jelentettem meg később egy hangyányival felfuttatottabb blogomon is :)

nyuszisz 2010.02.21. 21:05:54

VVega, akkora arc vagy, hogy saját magadtól idézel :D

Linkblog

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása